Бана́н — рід багаторічних трав'янистих рослин родини бананових. Його батьківщиною є тропікиПівденно-Східної Азії, зокрема Малайського архіпелагу, де він з давніх часів використовується дуже широко. Бананами також називають їстівні плоди цих рослин. Станом на сьогодні різні сорти культигену, створеного на основі деяких видів цих рослин, культивуються в тропічних країнах і в багатьох з них складають найважливішу частку експорту. Частка бананів серед вирощуваних культур займає четверте місце у світі, поступаючись тільки рису, пшениці й кукурудзі. Рід об'єднує 40—80 видів (залежно від класифікації), поширених головним чином у Південно-Східній Азії і на островах Тихого океану. Найпівнічніший вид — японський банан (Musa basjoo), родом з материкового Китаю, вирощується як декоративна рослина на чорноморському узбережжі Кавказу, в Криму і Грузії

Авокадо або алігаторова груша — дерево родини лаврових. Походить із Центральної Америки. Вирощується в зоні тропіків. Плоди їстівні, смачні, грушоподібні, з кісточкою всередині. М'якуш багатий на жири. Часто мажуть на хліб або роблять мексиканську страву Гуакамоле (суміш перетертого авокадо, помідорів, перцю), котру використовують як пасту на хліб або для вмочування. Народи Східної Азії споживають як десерт або як фрукти. Сировина для
виготовлення косметичних кремів. Культивувалися з VII–VIII ст. н. е. Колір плодів темно-зелений або темно-брунатний. Довжина — 10-15 см. Середня маса плоду — 300–600 г.
Ківі — молодий фрукт, що з'явився тільки в середині XIX століття в результаті
окультурення китайської ліани. Плоди ківі мають зелений колір й багато маленьких насінин, що красиво розташовані. Смак — щось середнє між аґрусом і полуницею. Фрукт дуже багатий на вітаміни, особливо А, В, С, мінеральними солями, а також дубильними речовинами та ферментами, що розчиняють білок. Один ківі в день — це добова норма вітаміну С, який зміцнює імунну систему, кровоносні судини, підвищує опір організму до різних інфекцій і допомагає організму боротись зі стресами. Ківі містить багатомагнію, мінеральних солей (калію) і клітковину, яка нормалізує травлення. В одній ягоді ківі середнього розміру міститься: 75 мг вітаміну С, 0,3-0,4 г жиру, 11 мг вуглеводів, 1 г білка, 2,6 г клітковини, 4 мг натрію. Калорійність: 46 калорій.
Анана́с посівни́й, або звича́йний — багаторічна рослина родини Бромелієвих. Харчова, технічна та декоративна культура.
Манґо — рослина родини анакардієвих Тропічнийфрукт з солодким смаком і нитчастою структурою. Колір шкірки — в червоних, жовтих і зелених тонах, колір м'якоті — жовтий..
Індія збирає близько 9,5 мільйонів тонн плодів манго і є, таким чином, головним виробником. У Європі манго культивується головним чином в Іспанії і на Канарських островах.
Зрілі фрукти висять на довгих стеблах і важать до 2-х кг. Шкірка манго тонка, гладка, зеленого, жовтого або червоного кольору залежно від ступеня зрілості (часто трапляється комбінація всіх трьох кольорів). М'якоть манго може бути м'якою або волокнистою, також залежно від зрілості плоду, вона оточує велику тверду пласку кісточку.

Авокадо або алігаторова груша — дерево родини лаврових. Походить із Центральної Америки. Вирощується в зоні тропіків. Плоди їстівні, смачні, грушоподібні, з кісточкою всередині. М'якуш багатий на жири. Часто мажуть на хліб або роблять мексиканську страву Гуакамоле (суміш перетертого авокадо, помідорів, перцю), котру використовують як пасту на хліб або для вмочування. Народи Східної Азії споживають як десерт або як фрукти. Сировина для
виготовлення косметичних кремів. Культивувалися з VII–VIII ст. н. е. Колір плодів темно-зелений або темно-брунатний. Довжина — 10-15 см. Середня маса плоду — 300–600 г.
Ківі — молодий фрукт, що з'явився тільки в середині XIX століття в результаті
окультурення китайської ліани. Плоди ківі мають зелений колір й багато маленьких насінин, що красиво розташовані. Смак — щось середнє між аґрусом і полуницею. Фрукт дуже багатий на вітаміни, особливо А, В, С, мінеральними солями, а також дубильними речовинами та ферментами, що розчиняють білок. Один ківі в день — це добова норма вітаміну С, який зміцнює імунну систему, кровоносні судини, підвищує опір організму до різних інфекцій і допомагає організму боротись зі стресами. Ківі містить багатомагнію, мінеральних солей (калію) і клітковину, яка нормалізує травлення. В одній ягоді ківі середнього розміру міститься: 75 мг вітаміну С, 0,3-0,4 г жиру, 11 мг вуглеводів, 1 г білка, 2,6 г клітковини, 4 мг натрію. Калорійність: 46 калорій.
Хурма — однойменне теплолюбиве дерево, іноді чагарник родини ебенових. Це велика солодка ягода з соковитою серцевиною і шкіркою оранжевого, червоного або жовтого кольору, масою від 100 до 500 грам. Плоди хурми часто поділяють на дві категорії: в'яжучі на смак (при дозріванні ця властивість плоду зникає) і не в'яжучі. Незрілий плід гіркий через присутність в ньому великої кількості дубильних речовин.[1] Японці називають плід хурми «плодом із плодів».[1]
Зріла хурма, як правило, досить м'яка, яскраво-оранжевого кольору з коричневими листочками.
Чорні крапки і плями на плоді говорять про те, що він вже почав псуватися. Стиглу хурму можна тримати вхолодильнику, а заморожену зберігати до півроку, нестиглі плоди, навпаки, варто потримати в теплі до дозрівання. Уникайте при зберіганні пошкодження поверхні плодів, інакше вони швидко згниють.
Анана́с посівни́й, або звича́йний — багаторічна рослина родини Бромелієвих. Харчова, технічна та декоративна культура.
Трав'яниста рослина заввишки до 1,5 м. Стебло коротке, кремезне, майже непомітне під розеткою довгого листя. Листки, зібрані в прикореневу розетку, жорсткі, сизо-зелені, з колючим краєм, 30-100 см завдовжкиМ'якуш плодів блідо-жовтий, соковитий, з приємним запахом та освіжаючим смаком. Вага суплідь може сягати 5 кг.
Ананас звичайний належить до одних з найвідоміших та найсмачніших фруктів на планеті. Його плоди споживають у свіжому вигляді, виготовляють з них компоти, сік, джеми, додають до м'яса, використовують у різноманітних салатах. Ананаси є типовим компонентом кухні багатьох тропічних країн, а в сучасному світі широко використовуються в кухнях розвинутих країн, зокрема, без ананасового соку не можливо приготувати такий відомий коктейль як пінья колада.
Немає коментарів:
Дописати коментар